måndag 13 juni 2016

Läppstift och läppglans

Känner mig så pepp på att posta ett inlägg i #hardukollpådinakemikalier igen 😄

Huden på våra läpparna är väldigt tunn vilket gör att ämnen i tex ett läppstift eller läppglans lättare kan tas upp utav huden. Men det är inte bara genom huden vi får i oss dessa ämnen, en person som varje dag använder tex läppstift har efter ett år svalt ett helt stift.

I ett läppstift/läppglans finns det ofta silikoner, doftämnen/parfym och färgämnen. Oftast tillsätts också några av de värsta allergiframkallande ämnena.

En del innehåller antioxidationsmedlet BHT vilket misstänks vara cancerframkallande och kan orsaka skadliga effekter på vår vattenmiljö. Ämnet BHT får inte finnas i produkter som är Svanenmärkta och står uppsatt som ett misstänkt hormonstörande ämne på EU:s lista.

En del läppstift innehåller också UV-skydd där vissa har visat sig innehålla hormonstörande ämnen.

Det finns idag läppstift som är naturliga, nackdelen med dem är att de tyvärr har hittats bly i de naturliga färgämnena. Bly som bla. kan skada vårt nervsystem, foster under en graviditet och vår reproduktionsförmåga.

Själv använder jag just nu ett läppbalsam ifrån Naked lips som innehåller 99% ekologiska ingredienser och 100% naturliga. En del gör egna läppbalsam av olika oljor och bivax. Kanske någon som har ett bra recept som ni vill dela med er av? 😄

Information tagen ifrån:
Badskumt. Gifterna som gör dig ren, fräsch och snygg. Av Katarina Johansson

http://kurera.se/hur-mycket-lappstift-ater-du-pa-ett-ar/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar