måndag 25 april 2016

Deodorant

Idag tänkte jag berätta lite om deodoranter och antiperspiranter, produkter som de flesta använder varje dag! Vi vill oftast ha något som tar bort doften, minskar svettningar, tar bort bakterier och luktar gott. Men till vilket pris?

I en deodorant brukar det finnas syntetiska doftämnen eller parfymer. Många är allergiframkallande och i parfymen kan även hormonstörande ftalater lura.

Två ämnen som används som bakteriedödande är triclosan och silver vilket är ämnen som är giftiga för våra vattenlevande organismer.

Även alkohol brukar utgöra en stor del i deodoranter, det är uttorkande och för att göra produkten återfuktande tillsätts ofta siloxaner som misstänks vara cancerframkallande. När de inte hamnar i vatten så avdustar den ifrån vår hud och sprider sig i vår luft.

Aluminiumföroreningar finns det ganska ofta i deodoranter. De hindrar svetten ifrån att komma upp från svettlökarna. De täpper till porerna vilket kan ge klåda, eksem och inflammera svettlökarna.

Vad kan man använda istället? Vissa använder en skiva citron eller gör en egen deo. Det går även att köpa ekologiska och naturliga deodoranter. Det man ska tänka på när man byter till en ekologisk deo är att man i början kan svettas mer och även uppleva att man luktar mer svett. Detta beror på att dina svettkörtlar har varit tilltäppta av aluminum och har börjat rensa ut det som har lagrats, det går dock över 😊

Information tagen ifrån:
Badskumt. Gifterna som gör dig ren, fräsch och snygg. Av Katarina Johansson
http://kurera.se/darfor-ska-du-valja-en-aluminiumfri-deodorant/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar