måndag 18 april 2016

Doftämnen/Parfymämnen

Idag tänkte jag ta upp en ganska stor kategori, nämligen doftämnen. De kan packas ihop och gå under namnet parfum i en INCI-lista. Under namnet parfum kan hormonstörande ftalater förekomma dock finns det parfym som är gjord på eteriska oljor.

Det finns 26 stycken doftämnen som måste skrivas ut i innehållsförteckningen om den är i en viss koncentration:

amyl cinnamal, eugenol, geraniol, hydroxycitronellal, isoeugenol, cinnamal, cinnamyl alcohol, amylcinnamyl alcohol, hexyl cinnamal, benzyl alcohol, limonene, linalool, citronellol, farnesol, hydroxyisohexyl 3-cyclohexene carboxaldehyde, benzyl benzoate, benzyl cinnamate, benzyl salicylate, citral, coumarin, anise alcohol, butylphenyl methylpropional,   methyl-2-octynate, evernia fufuracea, alpha isomethyl ionene, evernia prunastri

 Listan är tagen ifrån: Badskumt. Gifterna som gör dig ren fräsch och snygg. Av Katarina Johansson

Doftämnen är generellt allergiframkallande och värst är de när de finns i en produkt som lämnas kvar på huden till exempel deodorant eller bodylotion. De jag tänkte nämna lite extra idag är de ämnena som jag själv har träffat på i produkter, nämligen Linalool som är allergiframkallande och ett CMR-ämne (kan vara cancerframkallande, mutagena och störa vår reproduktionsförmåga) och Limoene är allergiframkallande och miljöbelastande.

Värt att nämna kan också vara att en del doftämnen kan framställas av naturen. Dock kan vissa reagera på det naturliga ämnet också eftersom de kan ge allergiframkallande besvär.

Information tagen ifrån:
Badskumt. Gifterna som gör dig ren, fräsch och snygg. Av Katarina Johansson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar