lördag 23 april 2016

Hårfärg

Det är inte många som vet, inte jag heller innan, vad det egentligen är man kletar in i sin hårbotten. Enligt undersökningar så löper de människorna som färgar sitt hår en gång i månaden dubbelt så stor risk för att få urinblåsecancer än de som inte färgar sitt hår alls.

I hårfärg används vanligtvis den aromatiska arominen Parafenylendiamin/PPD. Det är ett ämne som kan ge svåra och akuta eksem på halsen, i hårbotten och i ansiktet. Det är extremt allergiframkallande och kan ge handeksem hos frisörer. Vid hårfärgning blandar man PPD med väteperoxid som enligt Eu-kommissionens rapport kan framkalla cancer och skada våra kromosomer.

Resorcinol är också ett ämne som vanligtvis finns i alla permanenta kemiska hårfärger. Vid laboratorietester har det framkommit att ämnet är kromosomskadande. Det är också allergiframkallande, irriterande, ev hormonstörande och kan orsaka systematisk förgiftning samt påskynda uppkomsten av cancer. Resorcinol är också giftigt för våra vattenlevande organismer.

Förutom PPD och Resorcinol finns det många fler ämnen som är allergiframkallande och skadliga i hårfärg.

Då tänker ni kanske att tona håret är ett bättre alternativ? Tyvärr inte då nästan samma kemikalier används.

En fråga som tas upp ganska ofta är om det är okej att färga håret när man är gravid. I Danmark avråds gravida och ammande kvinnor från att färga håret. Ämnet PPD som jag nämnde tidigare har man kunnat hitta i bröstmjölk.

Vad ska man välja istället? Det finns numera hårfärg och toning som är gjord på örter. En del använder sig av henna (det finns dock delade meningar angående det) som kan ses som ett bättre alternativ men man bör då se upp för svart henna som kan innehålla PPD. Jag har även sett flera färga håret naturligt med bär och kaffe 😊 Det börjar också dyka upp ekofrisörer vilket är ett bra alternativ! 👏

Information tagen ifrån:
Badskumt. Gifterna som gör dig ren, fräsch och snygg. Av Katarina Johansson.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar